Lettországi élmények

A projekt keretében Lettországban jártunk

2012.november 19-én indultunk el Lettországba. 4 kolléga, és 3 fő 7. osztályos diák látogatott el a Comenius project keretében a Vergale-i általános iskolába.

A gyerekek nagy izgalommal várták az utazást, hiszen sok szempontból volt ez a legelső alkalom életükben. Először utaztak repülőgépen, először töltöttek el hosszú időt ilyen messze szüleiktől, és szálltak meg olyan családoknál, akik nem beszéltek magyarul. A késő esti megérkezést egy gyors vacsora követte, majd mély álomba zuhantunk a Balti-tenger egyenletes zúgására. Szállásunk a tenger partjától 50 méterre egy erdő közepén állt, csodálatos helyen!

A másnapi reggelit követően a diákokat és a kollégákat beszállították a környék egyetlen általános iskolájába. Faóriásokkal tarkított park közepén áll az impozáns épület, mely évtizedeken keresztül egy német család kastélya volt. Rendkívül meleg, szívélyes fogadtatásban volt részünk, a helyi iskolások csodálatos zenékkel, dalokkal, táncokkal tarkított műsor keretében mutatták be hazájukat. Országuk néhány éve nyerte el függetlenségét, és ennek öröme áthatja mindennapjaikat. Az otthonosan berendezett iskolában minden tanteremben látható a lett zászló és címer, illetve a dekoráció jó része is nemzeti színű. Hazaszeretetük példaértékű.

A parádés köszöntőt ebéd, majd projektmegbeszélés követte. A résztvevő országok, Lettország, Olaszország, Ciprus, Románia, Törökország, Magyarország képviselői megvitattuk az előttünk álló 2 év feladatait, valamint egyeztettük a következő találkozók időpontjait.

Szerdán délelőtt az iskolában elkezdődött az előre elkészített bemutatók levetítése, mely nagyon hasznos volt egymás országainak mélyebb megismerése szempontjából. A feladat hazánk kulturális életének, fontos személyiségeinek bemutatása volt. A magyar csapat I. István király, Kodály Zoltán és Puskás Ferenc életéből mutatott ízelítőt, majd a jó hangulat megteremtése érdekében a Neoton Família életének főbb mozzanatait vetítettük le. Iskolánk hatalmas sikert aratott a produkcióval, hiszen a tanulók táncával és az igazgatónőnk énekével együtt kétség kívül miénk volt a legszínesebb bemutató.Ebéd után Vergalébe látogattunk el egy hangulatos városnézésre.

A másnap délelőtt szintén a munka jegyében telt, melyet egy-egy kávészünet szakított meg. Az ebédet újra kirándulás követte, ezúttal Ventspilsbe utaztunk. Templomnézés, tengerparti séta, helyi étteremben elöltött vacsora tette emlékezetessé ezt a napot is.

Csütörtökön újra a munkáé volt a főszerep a délelőtt folyamán, és kíváncsian vártuk a délutáni kirándulást Lijepajába. Döbbenetes volt hosszú perceken át utazni egy olyan városrészben, ahol a gyep ápolt, de a háztömbök mindegyike lakatlan. Az elnyomás szimbólumává vált egykori szovjetek lakta városrészbe senki nem akar költözni többé. Megcsodáltuk a Balti tengert, a mesterséges hegyet, a felújított helyi kastélyt, a hangulatos hírességek sétányát. Csodálatosan rendezett, patyolattiszta, hangulatos tengerparti város.

A szállodába érve egy gyors zuhanyzást követően kezdődött a búcsúvacsora. Pazarul megterített asztalokkal vártak házigazdáink, és a vacsora után azonnal hatalmas mulatozás kezdődött. Igazi báli hangulat alakult ki a lettek ének-, tánc- és hangszertudásának köszönhetően. Igazi jó hangulatú, egységes csapattá kovácsolódtunk össze ezen az estén. Loptunk is néhány ötletet arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet mindenkit táncra perdíteni.

Péntek délelőtt már csak a záró programokra volt lehetőség. Kiosztották a részvételt igazoló bizonyítványokat, értékeltük az elmúlt napok munkáját, búcsúzkodtunk az induló csoportoktól. Még egy végső programot szerveztek diákjainknak a tornateremben, ahol játékos és ötletes feladatokat kellett végrehajtaniuk. A búcsú szó szerint könnyesre sikeredett, hiszen kevés olyan helyre vetődünk életünk folyamán, ahol ennyire kedvesen, szívélyesen fogadják a távoli vendéget, mint itt. Rengeteg munka, készülődés előzte meg érezésünket, és mindig hálával, szeretettel gondolunk lett házigazdáinkra, kedves iskolájukra, barátságos környezetükre.

A szombatot Rigában töltöttük, és sok élménnyel értünk haza vasárnap ebből a kedves kis országból.

Izgalommal várjuk a márciusi újabb találkozót Cipruson, hiszen érezhető, hogy igazi baráti kapcsolatok vannak kialakulóban a résztvevő országok képviselői között.

Köszönet a Tempus Közalapítványnak a lehetőségért, hogy kollégákkal, diákokkal együtt jobban megismerjünk más országokat, más embereket, kollégákat!

[Not a valid template]