HATÁRTALANUL KÉTFÉLE NÉZŐPONTBÓL

Határtalanul – Szlovákia

2017.október16-18.

Intézményük sikeresen pályázott határon túli tanulmányi kirándulásra, a „HATÁRTALANUL!” elnevezésű program keretén belül „Felvidéki utazás” témában.

A pályázat célja, hogy tanulóink megismerjék a határon túli magyarság helyzetét, életét, a történelmi Magyarország kulturális értékeit, melyekben a Felvidék különösen gazdag. A tanulmányi kirándulás lehetőséget teremt a határon túli magyarság, valamint a nemzeti és kulturális értékek megismerésére. Erősödik a tanulók nemzettudata, az összetartozás érzése. Bővül tárgyi tudásuk, fejlődnek kompetenciáik.

Iskolánk életében minden évben fontos szerepet tölt be a ,,Határtalanul!” program. Nemcsak azért, mert ennek keretében megismerhetjük a határon túli magyarok életét, mindennapjait, hanem azért is, mert több tanuló ezen alkalommal utazik életében először külföldre vagy először van távol a családjától egyedül.

Ebben a tanévben abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy osztályfőnökként én is elkísérhettem a 7.a és 7.b osztályokat, és személyesen is megtapasztalhattam mindazt a szépet, amiről korábban már a Felvidékről hallottam.

A 7. évfolyamos diákok a felvidéki utazásra alaposan felkészültek a tanórákon: rendhagyó irodalomóra keretében Arany János műsorral emlékeztek meg Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából; történelemórán felidézték a bányavárosok kialakulását; földrajzórán Szlovákia természeti adottságait, a karsztjelenségek kialakulását ismerték meg, illetve megkeresték az utazás során érintett városok földrajzi helyét. Táncórákon a palotás táncot sajátították el. Osztályfőnöki órákon a kirándulás programjáról kaptak a tanulók információkat. A tanulók előzetes felkészüléssel ppt bemutatókat készítettek, hogy tudásukat önálló ismeretszerzéssel is gyarapítsák, illetve átadják azt társaiknak. Hangsúlyt kapott az anyanyelvi kultúra, a hagyományok megőrzésének és ápolásának fontossága.

A pályázat keretén belül a 7. évfolyam 30 diákja és 3 kísérője kapott lehetőséget a kiutazásra.

A program során körbeutaztuk a Felvidéket, Szlovákia csodálatos tájait. Idegenvezetőnk segítségével felidéztük nemzeti történelmünk eseményeit, tisztelegtünk híres magyar írók, költők emléke előtt, és megcsodálhattuk természeti értékeit. A napjainkat érdekes programok tették színessé. Minden egyes nap tartogatott számunka valami meglepetést. A két határ között Komáromtól Aggtelekig valóban egy csodálatos Felvidéki körutazáson vettünk részt a három nap alatt.

A kiránduláson részt vett tanulók és kísérőik is felejthetetlen élményekkel tértek haza. Igyekszünk továbbadni élményeinket iskolánk tanulói számára.

A projekt zárásaként a hetedik osztályosok értékelő órákon vettek részt. Bemutatták az út során készült fényképeket. Élménybeszámolókat készítettek fogalmazás és ppt formájában. Elmesélték személyes élményeiket, tapasztalataikat, megfogalmazták érzéseiket, különös tekintettel a külhoni magyarokkal történő találkozóra. Értékelték a kirándulást. A hatodik évfolyamos diákok számára szervezett bemutató előadáson mesélték el élményeiket a kirándulás során készült fotók segítségével.

A képekből összeállított slideshow a zenei aláfestéssel örökre a szívünkbe zárta ennek a kirándulásnak az emlékét.

 

Színné Fehér Ildikó

7.b osztályfőnök


 

Szovákiában, a Felvidéken jártunk

2017.október 16-18. között három csodálatos napot töltöttünk Szlovákiában a Határtalanul pályázat keretében.

Nagy izgalommal vártuk a „Felvidéki utazást”. Induláskor megismerkedtünk idegenvezetőnkkel, aki igazán érdekes történeteket mesélt nekünk végig a kirándulásunk során. Egy hosszú utazás után Érsekújvár főterére értünk, majd Nyitra városában városi sétát tettünk. Megtekintettük a várnegyedet és a Pestis szobrot. Selmecbánya első napunk utolsó helyszíne volt. Városnéző sétát tettünk itt is, megtekintettük a Kammerhofskát, majd egy bányamúzeumba látogattunk el. Ezt követően a szállásra vezetett utunk, kipakoltunk, megvacsoráztunk. Egy finom vacsora után Gömöri esten vettünk részt. A hangulatos táncház, néptánc tanulása volt az első nap befejezése. Nagyon jól éreztük magunkat

Második nap Rozsnyóra kirándultunk egy magyar tannyelvű iskolába: kulturális műsor és közös sporttevékenykedés volt a programunk. A rozsnyói 6. osztályos tanulók népdallal köszöntöttek bennünket, majd néptáncot mutattak be. Mi is készültünk: Arany János Nemzetőrdalát énekeltük és palotás táncot jártunk. A két iskola focimeccset játszott. Nagyon jó hangulatú szurkolásban volt részünk. A határon túli magyar gyerekeknek vittünk egy kis „ajándékot”: cserkeszőlői saját készítésű termékeket – mézet, szilvalekvárt. Rozsnyó után Martonházára vezetett utunk az aragonitbarlangba. A rövidke barlangban nagyon szép cseppkőképződményeket láttunk. Majd Betlér következett. Itt megnéztük az Andrássy kastélyt és a kastély előtti parkban sétáltunk.

Kiselőadással készültünk Arany János, Tompa Mihály és Petőfi Sándor barátságáról, melyet a buszon, mint kis idegenvezetők mutattunk be osztálytársaink számára. Harmadik nap első programja Rimaszombat volt. Városnéző sétát tettünk, utána felkerestük Tompa Mihály és Petőfi Sándor szobrát. Itt koszorúztunk, és egy Petőfi-verset szavaltunk. Következett a Domica-barlang. Egy barlangrendszer egyik fele a Domica-barlang, amely Szlovákia területére nyúlik át. A másik fele Magyarországon található, a Baradla-barlang. A Domica-barlang volt az utolsó helyszín.

Utolsó állomásunk után felszálltunk a buszra, és elindulhattunk haza. Budapesten tettünk egy kitérőt, megálltunk vacsorázni. Szép emlékekkel tértünk haza. Szlovákia egy feledhetetlen élmény marad mindannyiunk számára.

Köszönjük a lehetőséget A „Határtalanul!” pályázatnak, illetve osztályfőnökeinknek, tanárainknak, hogy megszervezték számunkra ezt a tanulmányi kirándulást.

Kókai Bianka

7.b osztályos tanuló