Tanulmányi kirándulás

 

Diákjaink öröme határtalan volt, amikor kezdetét vette utazásunk. Többségük még sohasem járt külföldön, illetve még nem töltött négy napot a szülői házon kívül.

Május 10-én kora reggel indultunk útnak és már az első napon több nevezetes helyszínt kerestünk fel: a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeumot, a nagyváradi Püspöki Székesegyházat, a Szent László szobrot. Útközben lehetőségünk volt a Királyhágón a táj szépségeiben gyönyörködni.

Bánffyhunyadon a híres kalotaszegi fakazettás templomot, Kalotaszentkirályon a népviseletet csodálhattuk meg.

image001

image002 image003 image004

Másnap Kolozsvárra látogattunk, ahol Mátyás szülőházát és lovasszobrát tekintettük meg. A házsongárdi temetőben koszorúval és versekkel emlékeztünk meg Apáczai-Csere Jánosról.

Torockón a Sebes Pál Általános Iskola tanulóival közösen elültettük a barátság fáját.

A Duna-Házban és a Néprajzi Múzeumban látottak és hallottak is nagyon megnyerték a gyermekek tetszését. A Nostra-díjas házak is nagy hatással voltak ránk. Marosvásárhelyen tiszteletünket tettük a Bolyaiak emléke előtt.

image005 image006 image007 image008 image009 image010

A tordai sóbányában töltött órák jót tettek egészségünknek és a szemet gyönyörködtető látvány örökre belénk ivódott. Korondon a fazekasság ősi mesterségével találkozhattunk, ahonnan minden gyerek egy emléktárggyal tért vissza a buszhoz.

A Békás-szoros fenséges szikláit, a Gyilkos-tóból az ég felé meredő fenyőcsonkokat az alföldi tájakhoz szokott nebulók lenyűgözve csodálták.

image011 image012 image013 image014

Utolsó napunkon meglátogattuk Farkaslakán Tamási Áron sírját, ahol verssel, koszorúval tisztelegtünk emléke előtt.

Szelykefürdőn Orbán Balázs végső nyughelyénél 15 mesés székelykaput csodáltunk meg.

 

image015 image016

Fehéregyházán emlékműsorral, koszorúzással tisztelegtünk Petőfi nagysága előtt.

image017

Kirándulásunk utolsó óráiban Segesváron és Déván várlátogatást tettünk, Aradon koszorút helyeztünk el a vártanúk szobránál.

image018 image019Az ott vásárolt emléktárgyaink hosszú éveken át fognak minket emlékeztetni erre a csodálatos utazásra. Élményekben gazdagodva, magyarságtudatunkban erősödve tértünk haza. Diákjainknak, kollégáinknak és jómagunknak sok ilyen utazást kívánunk a jövőben is!

Czakó Tiborné, Varga Erika

pedagógusok